40 jaar BVC-circuit, een terugblik

Het BVC-circuit bestaat uit vier crosslopen, die op vier zaterdagen in de winter ongeveer om de maand worden georganiseerd in de bossen van Veenendaal, Wageningen, Ede en Rhenen. Winterseizoen 2011/2012 heeft de 40e editie van het BVC-circuit plaatsgevonden, het circuit is dus met recht een succes te noemen. Bij de laatste cross van dit seizoen, op 10 maart in Rhenen, werden de vier oprichters gehuldigd: Jan van Schaik (Pallas’67), Jan Bert den Hartog (Climax), Johan Verwoert (Arena) en Jan Huiberts (VAV). In een interview vertelt Jan van Schaik over de oprichting van het BVC-circuit en de ontwikkelingen in de afgelopen 40 jaar.

Huldiging van de oprichters op
10 maart 2012 in Rhenen

In de beginjaren van Pallas’67 waren er weinig financiële middelen beschikbaar voor sportfaciliteiten, materialen, en laat staan een atletiekbaan. In die jaren werd er getraind op verschillende sportvelden en in de bossen. Ook waren er met name voor de jeugd weinig mogelijkheden om aan wedstrijden elders in het land deel te nemen. Atletiekverenigingen in de regio zijn daarom mogelijkheden gaan onderzoeken om gezamenlijk wedstrijden te organiseren. Het belangrijkste doel was om kinderen aan wedstrijden mee te kunnen laten doen, maar natuurlijk konden volwassenen ook aan de wedstrijden deelnemen. In het najaar van 1971 vond in ’t Paviljoen op de Grebbeberg de oprichtingsvergadering plaats van het BVC-circuit (Betuwe Vallei Cross-circuit). Het concept van het cross-circuit was als volgt: Vijf atletiekverenigingen in de regio (Pallas’67 uit Wageningen, Climax uit Ede, Arena uit Rhenen, VAV uit Veenendaal en TEC uit Tiel) organiseerden elk een crossloop. Die crosslopen bestonden uit meerdere kleine ronden, zodat je onderweg een paar keer over de finish kwam. Zo is het voor de toeschouwers leuk om de lopers een paar keer voorbij te zien komen, en natuurlijk is het voor de lopers leuk om tijdens het lopen meerdere keren aangemoedigd te worden. Voor verschillende leeftijdscategoriën werden verschillende afstanden uitgezet, maar op elke afstand kwam je meer dan één keer over de finish. Om deel te nemen aan het circuit moest je aan vier van de vijf wedstrijden meedoen. Voor elke wedstrijd kreeg je punten en de vier beste prestaties telden mee voor het eindklassement. Na de vijfde wedstrijd volgde dan de prijsuitreiking.

Foto uit de krant van het 1e seizoen v.d. BVC in Veenendaal, 8 januari 1972

De eerste editie was een groot succes, in het jaar daarop werd het BVC-circuit opnieuw georganiseerd, en zo werd in het afgelopen seizoen het BVC-circuit voor de 40e keer georganiseerd. Inmiddels is de cross in Tiel verdwenen en bestaat het circuit uit vier crosslopen. Dit bracht ook een naamsverandering met zich mee: BVC staat tegenwoordig voor Bos en Vallei Cross. Maar het concept is verder nog steeds hetzelfde als bij de eerste editie, behalve dat nu de drie beste prestaties meetellen voor het eindklassement.

De deelnemersaantallen nemen nog elk jaar toe. Zowel de lopers als de toeschouwers zijn elke keer weer razend enthousiast. Het concept is echt een succesformule en volgens Jan van Schaik is het BVC-circuit nog een lang leven beschoren.

Hieronder nog een paar krantenartikelen uit het eerste seizoen.

Krantenartikel van het 1e seizoen v.d. BVC in Veenendaal, 8 januari 1972

Krantenartikel van het 1e seizoen v.d. BVC in Tiel, 29 januari 1972

Krantenartikel van het 1e seizoen v.d. BVC in Veenendaal, 26 februari 1972

Krantenartikel van het 1e seizoen v.d. BVC in Rhenen, maart 1972

Tekst: Mireille Baart, AV Pallas’67